Evenement Kinderarbeid

Projectplan voor een evenement over kinderarbeid vroeger en nu in Leiden

PROJECT

Projectplan voor een evenement over “Kinderarbeid Vroeger en Nu” in Leiden bestaande uit verschillende tentoonstellingen en een uitgebreid flankerend programma, in opdracht van een stuurgroep bestaande uit vertegenwoordigers van Unicef Nederland, Defence for Children, Terre de Hommes, Coalitie Stop Kinderarbeid, FNV landelijk en lokaal en de Gemeente Leiden.

OPDRACHT

Projectburo Meeter was mede initiatiefnemer van dit project. Naast de algemene projectleiding was ons bureau in het bijzonder verantwoordelijk voor het concept van het evenement en de ontwerpen voor de verschillende tentoonstellingen die deel uitmaken van het project, te weten:

• een app-gestuurde wandeling door Leiden langs verschillende gebouwen en monumenten die herinneren aan kinderarbeid zoals die vanaf de 17e tot begin 20e eeuw eeuw plaats vond in de Leidse Industrie en waar op die locaties met behulp van de modernste digitale middelen “personen”, vooral kinderen, vertellen hoe het was om als kind te moeten werken en leven in deze periode. De wandeling wordt aangevuld met “ankerplaatsen” waar verdiepende informatie gegeven wordt, met name over kinderarbeid in het hedendaagse Nederland en, met behulp van een game, hoe kinderarbeid bestreden kan worden.

• een tentoonstelling in het Rijksmuseum voor Volkenkunde over hedendaagse kinderarbeid en de initiatieven die genomen worden door NGO’s en overheden om deze te bestrijden.  

Naast de ontwerpen voor deze tentoonstellingen, verzorgde Projectbureau de begrotingen en planningen voor het gehele project, begeleide het voorafgaande publieksonderzoek,  het inhoudelijk onderzoek en het opstellen van het Communicatieplan en gaf  ondersteuning bij het samenstellen van het flankerend programma.

SAMENWERKING

Cor Smit Historicus, Leiden + Ontwerpbureau ’t Y, Lith + Marketing en communicatiebureau Goed Punt, Amsterdam + Terra Nova, partners in onderzoek, Abcoude.