Han Meeter

Meeter studeerde sociaal-economische en maritieme geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Door zijn lange verbondenheid aan de Reinwardt Academie, faculteit Erfgoed van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten werkt hij vanuit een museologische achtergrond. Van 1980 tot 2014 was Meeter senior docent tentoonstellingen en project management aan de Reinwardt Academie. Hier verzorgde hij colleges voor zowel het initieel onderwijs als voor het International Master’s Degree Programme. Tevens coördineerde hij de minor “Exhibition Direction”.

In het kader van het bijscholingsprogramma van de Nederlandse Museumvereniging gaf hij kortlopende cursussen tentoonstellingsbouw en project management voor museummedewerkers.

Soortgelijke cursussen gaf hij in Indonesië, Vietnam, China, Oostenrijk, Egypte, Slovenië en Sri Lanka.

Als onderzoeker was hij betrokken bij verschillende museologische studies, zoals onderzoeken naar de staat van de musea in de provincies Zuid-Holland en Limburg.

 • Als auteur werkte hij mee aan een aantal vooraanstaande publicaties op het gebied van tentoonstellingen, zoals:
  • Projectmodel Tentoonstellingen”; een veel gebruikte handleiding die werd vertaald in het Engels, Indonesisch, Chinees, Vietnamees en Arabisch
  • Exhibition Budgeting” een handleiding voor het managen van de financiën van tentoonstellingsprojecten, uitgegeven door de International Council of Museums (ICOM)
  • Verschillende artikelen, waaronder een artikel over het gebruik van m2-prijzen bij het ontwikkelen van tentoonstellingen (Museumvisie jaargang 32/2008/01) en een artikel over de vormtechnische en inhoudelijke consequenties van het exposeren van moderne kunst in een monumentale omgeving in KM  66 (2008).
  • De website “Platform Exhibitions, a global resource on exhibition making for students, practitioners and researchers” (zie: www.platformexhibitions.org. Inlognaam: ICOM-member, wachtwoord: showcase)
 • International Committee of Exhibitions and Exchange (ICEE)
 • International Committee of Architecture and Museum Techniques (ICAMT)